INŻYNIERIA PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO - KWARTALNIK NAUKOWO-TECHNICZNY

Polish Journal of Food Engineering_ISSN 2084-9494_e-ISSN 2300-2018

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

4/4-2015(16)

Email Drukuj PDF

SPIS TREŚCI IPS 4/4-2015(16)

Contents 2015 Vol. 4/4 No. 16

 

ARTYKUŁY NAUKOWE AUTORSKIE

Author scientific articles

 

Prof. dr hab. inż. GROCHOWICZ Józef -dr h.c., dr hab. inż. SOBCZAK Paweł, Prof. dr hab. inż. ZAWIŚLAK Kazimierz

Nowoczesne technologie utrwalania żywności minimalnie przetworzonej i funkcjonalnej - Stan badań i perspektywa rozwojowa

Modern technologies preservation of minimally processed food and functional food - Status of research and development perspective

 


 

ARTYKUŁY NAUKOWE RECENZOWANE

Peer–reviewed scientific articles

 

 

KOPEĆ Adam, SOKOŁOWSKA Dorota, STERCZYŃSKA Monika

Ocena wybranych cech jakościowych soków z owoców Aronii Czarnoowocowej (Aronia Melanocarpa) otrzymanych metodą domową i przemysłową

Evaluation of some of the features of quality based on the juices derived from the fruits of Black Chokeberry (Aronia Melanocarpa) obtained using the home-made and industrial method

 


KOZAK Marta

Ocena wybranych parametrów tekstury popularnych przekąsek owocowych i warzywnych

Evaluation of selected texture parameters of popular snacks from fruit and vegetables

 


STACHOWICZ Jadwiga

Chemia w kuchni – historia, konieczność i zagrożenia

Chemistry in the kitchen – the history, necessity and threats

 


STERCZYŃSKA Monika, MACHOWSKI Mateusz, JAKUBOWSKI Marek, WIŚNIEWSKI Andrzej

Skuteczność wybranych metod klarowania gronowych win czerwonych fermentowanych przy udziale drożdży dzikich i szlachetnych

Effectiveness of selected methods of clarification of grape red wines fermented with wild and noble yeast

 


SOBCZAK Paweł, MAZUR Jacek, KOZAK Marta, ZAWIŚLAK Kazimierz

Wpływ natłuszczania w warunkach podciśnienia na trwałość i jakość granulatu

The influence of greasing under vacuum for pellets durability and quality

 



KONFERENCJE, SYMPOZJA, WARSZTATY NAUKOWE, TARGI, WYSTAWY

Conferences, Symposia, Scientific Workshops, Trade Fair and Events

 

 

XVII Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka TECHMILK 2016”

Kalendarium Konferencji

Targi Eurolab 2016 – zapowiedź

Targi World Food Warsaw 2016 – zapowiedź

Kalendarium Targów

 


 

WYKAZ RECENZENTÓW OPINIUJĄCYCH OPRACOWANIA NAUKOWO-BADAWCZE W 2015 ROKU

INFORMACJE WYDAWNICZE

 


SPIS TREŚCI IPS 2/4-2015(14)

Contents 2015 Vol. 2/4 No. 14

ARTYKUŁY NAUKOWE AUTORSKIE

Author scientific articles

DZIKI Dariusz, SIASTAŁA Monika

Ciasto pszenne – wytwarzanie i metody badań

Wheat dough – kneading process and the test methods

 

 

ARTYKUŁY NAUKOWE RECENZOWANE

Peer–reviewed scientific articles

DIAKUN Jarosław, KOPEĆ Adam, SZCZEPAŃSKA Katarzyna

Uwarunkowania wymrażania ciasta w technologii odroczonego wypieku

Conditions of freezing the dough in the baking deferred technologies

SADKIEWICZ Józef, FLIZIKOWSKI Józef

Granulacja i jakość mąki graham

Granulation and quality of graham flour

 

MIERZEJEWSKA Sylwia, BAĆ Aldona, KOPEĆ Adam, JAROSZEWICZ Emilia, PIEPIÓRKA-STEPUK Joanna

Badanie przydatności mąki i śruty pszenżytniej, jako surowców do produkcji chleba

Study the suitability of flour and grinding triticale grain as raw materials for bread production

 

OBUCHOWSKI Wiktor, SZWENGIEL Artur, KOBUS-CISOWSKA Joanna, KMIECIK Dominik, ŁUCZAK Anna

Opracowanie technologii produkcji chleba chrupkiego z pszenżyta, jako nośnika substancji bioaktywnych

Technology of production from triticale grain crisp bread as a carrier of bioactive substances

 

KONFERENCJE, SYMPOZJA, WARSZTATY NAUKOWE, TARGI, WYSTAWY

Conferences, Symposia, Scientific Workshops, Trade Fair and Events

Postęp w Inżynierii Żywności 2015

Konferencja Naukowo-Techniczna - IV Międzynarodowa: Jakość mąki, pieczywa, produktów regionalnych

Kalendarium Konferencji

Polgra Food, Polagra Gastro, Polagra Tech

 

Kalendarium Targów


INFORMATOR NORMALIZACYJNY

Reference standardization

RÓŻYŁO Renata

Normalizacja w piekarstwie

Normalization in bakary

 

Nowości Normalizacyjne z 2015 r.

 

LUDZIE NAUKI

People of Science

Prof. dr hab. Wiktor Obuchowski


INFORMACJE WYDAWNICZE

SPIS TREŚCI IPS 3/4-2015(15)

Contents 2015 Vol. 3/4 No. 15

 

ARTYKUŁY NAUKOWE RECENZOWANE

Peer–reviewed scientific articles

DOWGIAŁŁO Andrzej, KOSMOWSKI Mariusz, DIAKUN Jarosław

Urządzenie do podciśnieniowego patroszenia karpi

Device for carp vacuum gutting

 

 

ERLIKHMAN Vladimir Naumovich, FATYKHOV Jury Adgamovich, KOPEĆ Adam

Complex method determination of heat conductivity and thermal diffusivity coefficients


Kompleksowa metoda wyznaczania współczynnika przewodzenia ciepła i dyfuzyjności cieplnej materiałów

 

GORZELANY Józef, MIGUT Dagmara, MATŁOK Natalia

Analiza właściwości mechanicznych świeżych owoców wybranych odmian ogórków gruntowych i poddanych procesowi kiszenia


Analysis of the mechanical properties selected varieties of fresh cucumbers and cucumbers which have undergone ensiling process

 

KORCZYK-SZABO Joanna, MIERZEJEWSKA Sylwia, BAĆ Aldona, ZAWISTOWSKA Marzena

Ocena jakości bułki tartej

The quality bread crumbs evaluation

MIANOWANA Kinga, RYDZAK Leszek, MIANOWANA Kaja, NATONIEWSKI Marcin

Ocena skuteczności procesu prognozowania wskaźników wypadkowości w przetwórstwie przemysłowym z wykorzystaniem modelu Holta

Evaluation of the forecasting process effectiveness of accident rates in industry using Holt's model

PLACÓWKI DYDAKTYCZNE I NAUKOWO – BADAWCZE

Didactic and Scientific Institutions Research

Katedra Chłodnictwa i Energetyki Przemysłu Spożywczego, Wydział Inżynierii Produkcji, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

INFORMACJE Z PRZEMYSŁU - artykuł sponsorowany

Information from industry

CZERWIŃSKI Krzysztof, RYDZKOWSKI Tomasz, MICHALSKA-POŻOGA Iwona

 

WITT Polska Sp. z o.o.: Nowa, wygodniejsza i szybsza w działaniu wersja urządzenia „LEAK-MASTER MAPMAX” do kontroli szczelności opakowań


KONFERENCJE, SYMPOZJA, WARSZTATY NAUKOWE, TARGI, WYSTAWY

Conferences, Symposia, Scientific Workshops, Trade Fair and Events

Kalendarium Konferencji

Kalendarium Targów

Materiałoznawstwo – Nowy Sektor Targów Eurolab 2016 – zapowiedź

 


INFORMATOR NORMALIZACYJNY

Reference standardization

MIERZEJEWSKA Sylwia

Sposoby powoływania się na normy w dokumentach

The methods referencing of standards in legislation

 

Nowości Normalizacyjne z 2015 r

 

LUDZIE NAUKI

People of Science

Prof. dr hab. inż. Józef Flizikowski

Prof. dr hab. Stanisław Peroń – pożegnanie


INFORMACJE WYDAWNICZE

SPIS TREŚCI IPS 2/4-2015(14)

Contents 2015 Vol. 2/4 No. 14

ARTYKUŁY NAUKOWE AUTORSKIE

Author scientific articles

DZIKI Dariusz, SIASTAŁA Monika

Ciasto pszenne – wytwarzanie i metody badań

Wheat dough – kneading process and the test methods

 

 

ARTYKUŁY NAUKOWE RECENZOWANE

Peer–reviewed scientific articles

DIAKUN Jarosław, KOPEĆ Adam, SZCZEPAŃSKA Katarzyna

Uwarunkowania wymrażania ciasta w technologii odroczonego wypieku

Conditions of freezing the dough in the baking deferred technologies

SADKIEWICZ Józef, FLIZIKOWSKI Józef

Granulacja i jakość mąki graham

Granulation and quality of graham flour

 

MIERZEJEWSKA Sylwia, BAĆ Aldona, KOPEĆ Adam, JAROSZEWICZ Emilia, PIEPIÓRKA-STEPUK Joanna

Badanie przydatności mąki i śruty pszenżytniej, jako surowców do produkcji chleba

Study the suitability of flour and grinding triticale grain as raw materials for bread production

 

OBUCHOWSKI Wiktor, SZWENGIEL Artur, KOBUS-CISOWSKA Joanna, KMIECIK Dominik, ŁUCZAK Anna

Opracowanie technologii produkcji chleba chrupkiego z pszenżyta, jako nośnika substancji bioaktywnych

Technology of production from triticale grain crisp bread as a carrier of bioactive substances

 

KONFERENCJE, SYMPOZJA, WARSZTATY NAUKOWE, TARGI, WYSTAWY

Conferences, Symposia, Scientific Workshops, Trade Fair and Events

Postęp w Inżynierii Żywności 2015

Konferencja Naukowo-Techniczna - IV Międzynarodowa: Jakość mąki, pieczywa, produktów regionalnych

Kalendarium Konferencji

Polgra Food, Polagra Gastro, Polagra Tech

 

Kalendarium Targów


INFORMATOR NORMALIZACYJNY

Reference standardization

RÓŻYŁO Renata

Normalizacja w piekarstwie

Normalization in bakary

 

Nowości Normalizacyjne z 2015 r.

 

LUDZIE NAUKI

People of Science

Prof. dr hab. Wiktor Obuchowski


INFORMACJE WYDAWNICZE

 

  • English (United Kingdom)

IPS_Newsletter


Name:

Email: